Un sfinx cu cap de berbec, descoperit în Egipt

Un sfinx cu capul de berbec, cioplit în gresie în urmă cu peste 3.000 de ani, a fost descoperit recent în Egipt, pe situl arheologic al unei vechi cariere de piatră de la Gebel el-Silsila, în apropiere de Aswan, informează miercuri Live Scince, transmite stiridinmoldova.md cu referire la agerpres.ro.

Sfinxul, înalt de 3,5 metri, a fost descoperit într-un puţ adânc în care au fost aruncate resturi rezultate în urma exploatării pietrei în epoca romană. În jurul sfinxului arheologii au descoperit sute de fragmente de piatră, majoritatea lor conţinând hieroglife, precum şi o coroană în forma unei cobre pregătită de atac, sculptată în piatră, care urma să împodobească capul de berbec al monumentului.

Situl arheologic Gebel el-Silsila se află pe malul Nilului. O fostă carieră de piatră, în acest sit au fost descoperite şi locuinţele în care se adăposteau lucrătorii din carieră împreună cu familiile lor. De asemenea, Nilsson şi colegul ei, John Ward, au descoperit şi o necropolă pentru bărbaţi, femei şi copii în apropierea carierei, dar şi statuete reprezentându-i pe oficialii egipteni precum şi un mormânt intact, care a scăpat atenţiei căutătorilor de comori şi în care, de-a lungul timpului s-a infiltrat apa Nilului dizolvând corpurile înhumate acolo.

Sfinxul nou descoperit poartă denumirea de criosfinx (sfinx cu trup de leu şi cap de berbec). Denumirea completă pentru celebrul sfinx cu cap uman, una dintre emblemele Egiptului Antic, este „androsfinx”, aminteşte Live Scince. Partea superioară, spartă, a capului acestui criosfinx se afla la suprafaţa grămezii de pietre şi nisip în care restul sculpturii a fost îngropată încă din Antichitate, conform lui Ward. Începând de anul trecut, arheologii au excavat tone de pietre şi nisip dezvăluind întreaga statuie.

Criosfinxul masiv a fost tăiat dintr-un bloc de gresie ce cântărea 10 tone, conform lui Ward şi arată ca o variantă neterminată a sfincşilor descoperiţi la Templul Khonsu din Karnak, un sit arheologi aflat nu foarte departe de Luxor.

Această descoperire a fost documentată şi de o echipă National Geographic şi apare în episodul 5 al seriei de documentare ”The Lost Treasures of Egypt” (Comorile pierdute ale Egiptului).

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.