Un sfert din populaţia lumii este în situaţia de penurie de apă

Aproape un sfert din populaţia lumii, care trăieşte în 17 ţări, este în situaţia de penurie de apă gravă, aproape de „ziua zero” în care nicio picătură de apă nu va mai curge de la robinet, potrivit unui raport dat publicităţii marţi, transmite stiridinmoldova.md cu referire la AFP.

Harta stabilită de World Resources Institute (WRI) măsoară riscurile penuriei de apă, ale secetei, ale inundaţiilor fluviale.

„Agricultura, industria şi municipalităţile absorb 80% din suprafaţa disponibilă şi din apele subterane în cursul unui an mediu”, în cele 17 ţări vizate, situate în principal în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii, afirmă raportul.

Acestea sunt Qatarul, Israelul, Libanul, Iranul, Iordania, Libia, Kuweitul, Arabia Saudită, Eritreea, Emiratele Arabe Unite, San Marino, Bahreinul, Pakistanul, Turkmenistanul, Omanul, Botswana şi India, a doua ţară cea mai populată din lume.

„Penuria de apă este cea mai mare criză, despre care nimeni nu vorbeşte. Consecinţele sale iau forma insecurităţii alimentare, a conflictului, a migraţiei şi a instabilităţii financiare”, a indicat Andrew Steer, PDG al WRI.

„Când cererea rivalizează cu rezervele, chiar mici episoade de secetă – care vor creşte odată cu schimbarea climatică – pot provoca consecinţe teribile”, precum recentele crize de la Cape Town, Sao Paulo şi Chennai, detaliază institutul.

Alte 27 de ţări figurează pe lista statelor care prezintă o „penurie hidrică ridicată”. O listă completă poate fi consultată la următoarea adresă: https://www.wri.org/our-work/project/aqueduct/.

Pe lista întocmită de World Resources Institute, care cuprinde 164 de ţări, România figurează pe locul 70, între Coreea de Nord şi SUA.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.