ULTIMA ORĂ! Mai multe servicii medicale vor costa mai puțin, în unele cazuri prețurile scad de două ori

Tarifele la mai multe servicii medico-sanitare au fost micșorate, unele dintre ele chiar de două ori. Decizia a fost luată astăzi de Guvern la propunerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ministrul Viorica Dumbrăveanu a precizat că aceste servicii sunt acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), ceea ce va permite contractarea unui număr mai mare de servicii medicale pentru pacienți.


Astfel, tariful la o ședință de hemodializă a fost micșorat de la 2393 de lei la 1995 de lei. Această diminuare a tarifului va permite contractarea suplimentară a 16 mii de ședințe de hemodializă.


Tariful pentru o ședință de hemodiafiltrare a fost micșorat de la 2645 de lei la 2195 de lei, ceea ce va permite contractarea suplimentară a serviciilor pentru 2100 de ședințe. De asemenea, a fost revizuit tariful pentru screeningul cervical de la 125 la 62 de lei, datorită implementării unei metode automatizate de laborator. Aceasta va permite contractarea suplimentară a 50800 de investigații.


Prin decizia Guvernului, a fost substituit tariful pentru operația de transplant de corenee cu tariful pentru costul cazului tratat a transplantului, care include în afară de costul operației de transplant de cornee și cheltuielile de spitalizare și cheltuielile paraclinice.


”Necesitatea revizuirii acestor tarife a fost determinată de costurile reale pe care le suportă prestatorul de servicii”, a declarat ministrul.


De asemenea, a fost determinat tariful pentru realizarea testelor la infecția COVID-19.


”Vin cu precizarea că aceste tarife sunt determinate pentru că au fost activate două laboratoare în cadrul a două instituții medico-sanitare publice, finanțate de CNAM, și pentru a le putea achita costurile respective. Atât prelevarea, procesarea testului, indiferent dacă persoana este sau nu asigurată, precum și tratamentul în cazul infecției COVID-19 rămâne a fi gratuit și este asigurat din FAOAM”, a spus ministrul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.