Tipare de croitorie în cifre exacte și timp record

Tipare de croitorie executate în cifre exacte și timp record. Asta face de curând designerul vestimentar, Liubovi Marcu, o antreprenoare în vârstă de 35 de ani, originară din satul Mărinești, raionul Sângerei. După 17 ani dedicați artei de a coase și-a creat propria afacere, iar acum are numeroase comenzi din țară și străinătate. În prezent, în atelierul său Talita” din Capitală, serviciile oferite clienților săi sunt: modelarea tiparelor, elaborarea, gradarea și încadrarea lor. De asemenea, ea reușește să imprime zeci de tipare într-o singură zi, cu ajutorul ploterului în care a investit de curând.

„Tiparele realizate de mine, sunt elaborate într-un soft german în care lucrez de mai bine de trei ani. Acesta mă ajută să execut o gradare perfectă, ceea ce este aproape imposibil de efectuat cu mâna. Erorile sunt minime, iar un specialist competent în această programă poate realiza într-o oră, o muncă care ar dura ore în șir dacă ar fi executată manual”, mai precizează specialista

Tehnologiile și inovațiile din industria ușoară sunt pentru ea o provocare.

„Ideea de a lucra și eu în acest program, mi-a venit în timp ce conlucram cu fabricile. Atunci am văzut că de peste hotare veneau foi imprimate cu încadrări și am început să mă documentez despre ce reprezintă acestea și cât costă. În final, după nenumărate căutări am reușit să fac rost și eu de un program asemănător, pe care îl studiez continuu”.

Odată la jumătate de an, designerul merge la Moscova unde studiază noile inovații și modificări apărute pe parcurs, în softul cu care lucrează. Potrivit ei, acesta nu este decât un instrument inutil fără cunoștințele necesare și pricepere.

„Eu cred că în orice profesie ca să fii în pas cu noile tehnologii și inovații din  industria ușoară, trebuie mereu să înveți, deoarece în prezent apar  diferite adezive noi, care atunci când am învățat eu, nici nu erau”, spune antreprenoarea.

Liuba Marcu are ambiții și nu are frici în meseria ei. Anul trecut a investit mii de lei într-un ploter care i-a redus semnificativ din timpul dedicat imprimării tiparelor. O bună parte din cheltuieli și le-a acoperit datorită unui grant acordat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, prin intermediul Programului – pilot Femei în Afaceri”.


„M-am decis să aplic la acest program în ultimul moment și nu am crezut că voi câștiga. A fost uimitor să aflu că făceam parte din acele în jur de o sută de femei antreprenoare, selectate dintr-un număr total de peste două sute. Datorită acestui concurs acum am ploterul. Atâta timp cât nu îl aveam, îmi era mult mai dificil să imprim toate detaliile hainei pe foi A 4 pe care mai apoi le lipeam, iar asta îmi lua foarte mult timp. Acum însă, în două minute am tiparul gata”.

Serviciile specialistei sunt dedicate atât fabricilor mici sau mari, cât și clienților care optează pentru coaserea individuală sau în masă.


„În final, comanda reușită pentru mine e atunci când dorința clientului a fost pe deplin înțeleasă. Pentru început  încerc să-i înțeleg stilul. Ulterior, pe lângă preferințe și stil îmi fac loc și pentru recomandări, în funcție de ce i se potrivește fiecărei persoane în parte. Prioritar însă pentru mine este armonia dintre stofă și model, croi și linii. În ansamblu, toate aceste elemente creează ținuta perfectă”.

În anul 2004, Liubovi Marcu a absolvit cu brio școala Profesională numărul opt din Capitală, la specialitatea Modelier-Constructor. În 2009 a obținut titlul de Inginer licențiat, în Design vestimentar la Universitatea Tehnică a Moldovei, profesie pe care a studiat-o timp de cinci ani. Doi ani mai târziu, afacerista s-a specializat în Design vestimentar și textil și a obținut titlul de master în Tehnologii de fabricare și prelucrare, la aceeași instituție.

Primele ei ținute vestimentare au fost cusute la vârsta de 18 ani. La început, acestea erau doar fuste și rochii pentru prietene. Ulterior, prin multă muncă și dedicație, Liuba și-a transformat pasiunea în afacere.


„Aptitudinile astea față de frumos le aveam încă de când eram copil. Mă țin minte în clasa a cincea, a șasea, mă duceam pe deal și strângeam flori, apoi le uscam, le coloram cu goaș și făceam compoziții. Toate acele opere le colecționam în cutii, sub pat. Această pasiune a mea față de neordinar persistă încă de atunci. Și da,  îmi amintesc că la sat era muncă grea iar asta m-a dezvoltat și maturizat”, a conchis ea.

Lucrurile mărețe se nasc din multă muncă și entuziasm, iar acesta vine atunci când îți cunoști bine meseria și nu ți-e frică, a mai precizat meșterița.

Autor: Mariana Buciuceanu

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.