Țările asiatice dețin topul clasamentului celor mai puternice pașapoarte din lume

Țările asiatice și-au consolidat poziția în clasamentul companiei Henley Passport Index, un clasament oficial al celor mai puternice pașapoarte din lume, întocmit în funcție de numărul de țări în care deținătorii acestora pot călători fără viză. Pentru al treilea an consecutiv, Japonia ocupă primul loc în clasament, oferind cetățenilor săi acces fără vize în 191 de țări, potrivit  datelor Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA). Singapore s-a poziționat pe locul doi, cu un număr de 190 de țări, în timp ce Coreea de Sud a coborât pe locul trei, lângă Germania, care oferă cetățenilor săi accesul fără vize în 189 de țări din întreaga lume.

Marea Britanie și SUA continuă să scadă în clasament. În ciuda faptului că ambele țări rămân în top 10, locul opt, pe care-l împart la ora actuală, semnifică o scădere considerabilă, comparativ cu pozițiile pe care ambele țări le dețineau în 2015. În top 10 țări se mai regăsesc Finlanda și Italia, care împart locul patru, cu un scor de 188, în timp ce Danemarca, Luxemburg și Spania se află pe locul cinci, cu 187 de țări. Emiratele Arabe Unite, care au urcat impresionant 47 de poziții în ultimii 10 ani și ocupă acum a 18-a poziție  în rating, continuă să fie o poveste de succes fenomenală a clasamentului. Una dintre ultimele poziții ale ratingului libertății de circulație pentru cetățeni este în continuare ocupată de Afganistan, ai căror cetățeni sunt liberi să viziteze doar 26 destinații din întreaga lume.

Dr. Christian H. Kaelin, directorul companiei Henley & Partners și cel care a elaborat clasamentul Indexului, a declarat că, cele mai recente date arată cât de rapid se schimbă lumea. „Dominanța țărilor asiatice, care se află în fruntea listei, este un argument clar în favoarea avantajelor pe care le presupun politicile deschise și introducerea de acorduri comerciale reciproc avantajoase. În ultimii ani, am asistat la modul în care lumea s-a adaptat la mobilitate – un atribut esențial al globalizării. Datele clasamentului arată că țările care au acceptat această realitate beneficiază de o creștere economică, iar cetățenii lor folosesc puterea pașapoartelor și avantajelor oferite de acestea.”

O incursiune în viitor: o viziune mai pragmatică asupra migrației

În ciuda faptului că, potrivit celui mai recent index, întocmit de Henley Passport Index, oamenii din întreaga lume devin tot mai mobili, însă decalajul în libertatea de mișcare se mărește. De exemplu, cetățenii japonezi se bucură de dreptul de acces fără vize în 191 de țări, dar acest număr este cu 165 de unități mai mare decât țările pe care le pot vizita liber cetățenii afgani. O analiză a datelor din clasament sugerează că acesta este cel mai mare decalaj înregistrat pe durata întregii perioade de efectuare a studiilor, în acest sens, începând cu anul 2006.

Influența acestor factori și a altor factori este analizată în detaliu în ediția anuală a ediției Henley Passport Index and Global Mobility Report, un studiu unic, ce oferă date actualizate, analize și comentarii, effectuate de oameni de știință și experți, cu privire la ultimele tendințe ce conturează tendințele internaționale și regionale în domeniul mobilității internaționale.

Comentând cel mai recent Index, Dr. Parag Khanna, cel mai vândut autor, fondator și managerul companiei FutureMap din Singapore, notează: „Migrația, ca orice altceva, este relația dintre cerere și ofertă. Și este din ce în ce mai cunoscut faptul că migrația în creștere creează mai multă cerere, stimulând și o creștere economică, atât de necesară și ea, la rândul ei. Întrucât creșterea economică globală a încetinit semnificativ, trebuie să considerăm migrația ca fiind o parte a unei soluții și nu să o privim ca pe o problemă.”

Țările cu program de cetățenie prin investiție, continuă să fie printre liderii clasamentului

Intrând în noul deceniu, țările cu program de cetățenie prin investiție, continuă să își consolideze pozițiile în clasament. Malta se află pe poziția a 9-a cu un rating de 183 de țări pe care cetățenii acesteia le pot vizita fără viză, iar Muntenegru ocupă locul 46, cu 124 de state. Printre țările din regiunea Caraibe, Saint Kitts și Nevis, Antigua și Barbuda, ocupă locurile 27 și, respectiv, 30.

Vorbind despre popularitatea în creștere a programelor de migrație prin investiții printre oamenii înstăriți și țările care au adoptat astfel de programe, CEO Henley & Partners, Dr. Juerg Steffen,  a declarat: „Cererea pentru astfel de programe este în creștere și există mai multe oferte în lume. Anul trecut a arătat că, țările și cetățenii înstăriți văd migrația prin investiții ca pe un avantaj competitiv. Astăzi, acest program a devenit o condiție obligatorie pentru o lume în schimbare, în care lupta pentru capital este acerbă și este clar că această tendință va continua în 2020.”

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.