Șoferii propun bani polițiștilor și aruncă disperați bancnotele prin echipajele de patrulare

Deși au fost avertizați despre consecințele oferirii de mită, cetățenii provoacă oamenii legii să primească surse bănești în schimbul ignorării încălcărilor. Cinci încercări de a mitui polițiștii de patrulare au avut loc într-o singură zi, transmite stiridinmoldova.md.

Primul caz a avut loc ieri dimineață, în mun. Bălți, pe str.Kiev, unde inspectorii de patrulare au sancționat șoferul unui automobil de marcă Toyota pentru neacordarea de prioritate pietonilor. Tânărul de 20 de ani, din satul Ciolacu-Nou, raionul Fălești, a încercat să scape de sancțiune oferindu-i ofițerului de patrulare 200 de lei MD. Deși a fost avertizat că este pasibil de răspundere penală pentru acest fapt a lăsat bancnotele în sertarul automobilului.

6 ore mai târziu, același scenariu a avut loc în sectorul Buiucani al capitalei, unde polițistul de patrulare a observat cum bărbatul de la volanul unui Ford Transit se deplasa cu mai mulți pasageri decât îi permite caracteristica tehnică a autovehiculului. Șoferul de 39 de ani, l-a rugat pe polițist „să se rezolve cazul pe cale amiabilă” propunându-i 150 de lei MD. Deși polițistul a refuzat să le ia, bărbatul a lăsat bancnotele pe bancheta din spate a echipajului de patrulare.

Iar la nici o oră de la acest caz, la intersecția străzilor A. Pușkin și Columna din Chișinău, o tânără de 29 de ani, la volanul unei mașini de marcă Dacia, a ignorat cerințele indicatorului „sens unic de deplasare” și urma să fie sancționată. Doar că pentru a nu primi amenda, aceasta i-a propus inspectorului de patrulare 200 de lei MD și să-și continue drumul. Chiar dacă a fost avertizată despre consecințe, șoferița a pus sursele bănești lângă mecanismul de schimbare a vitezei din mașina poliției.

La scurt timp, în raionul Orhei, un bărbat de 65 de ani, de la volanul unui Mercedes, depășind limita de viteză, a încercat să corupă inspectorul de patrulare care-i întocmea procesul-verbal – cu 400 de lei MD. Acesta a ignorat aceeași avertizare despre mită și a lăsat banii pe bancheta din față a echipajului poliției de patrulare.

Practic în același timp, în Telenești, pentru depășirea limitei de viteză, un alt bărbat a încercat să scape de amendă și puncte de penalizare. Individul de 30 de ani i-a propus ofițerului de patrulare „să închidă ochii” la încălcarea lui, propunându-i 200 de lei MD. De această dată, banii au fost aruncați în buzunarul ușii din dreapta.

Inspectoratul Național de Patrulare amintește conducătorilor auto că fiecare încălcare ignorată, mai târziu poate produce o tragedie. Nu mai propuneți polițiștilor alternative amenzilor, iar dacă vă ciocniți cu incidente în care vi se propune sau cere mită, apelați la numerele scurte 112 sau 1520 și denunțați actele de corupție. Toți participanții la trafic trebuie să fie responsabili și să-și asume greșelile.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.