Sângele de grupa A ar putea fi transformat în sânge de donator universal

Cercetatorii au descoperit o metoda prin care sangele de grupa A poate deveni un tip acceptat universal. Daca intregul proces va fi dus la capat, specialistii cred ca va revolutiona donarea de sange si transfuziile, transmite stiridinmoldova.md cu referire la Science Magazine.

Cercetătorii din cadrul Universității din British Columbia au descoperit că microbii din aparatul digestiv produc două enzime ce pot transforma sângele de grupa A într-un tip acceptat universal.

Experții au prezentat rezultatele inițiale în august 2018, în cadrul unui eveniment al Societății Chimice Americane, și acum au publicat studiul în jurnalul Nature Microbiology, potrivit Science Alert.

Grupa sangvina diferă în funcție de tipul de antigen carbohidrat de pe suprafața globulelor roșii. Grupa A are un tip de antigen, pe când grupa B are un alt tip. Grupa AB le are pe ambele, pe când grupa 0 nu are niciun tip.

Dacă o persoana primește o transfuzie de sânge cu o grupă diferită de a sa, sistemul ei imunitar va respinge sângele nou pentru ca antigenii nu sunt potriviți. Pentru că grupa 0 nu are niciun tip de antigen carbohidrat, e acceptată universal și foarte cautată.

Grupa de sânge A e a doua cea mai comună grupa din lume, așa că cercetătorii s-au axat pe ea pentru a determina dacă alte grupe sangvine pot fi transformate în grupe de donator universal.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.