Râul Bîc se află într-o situație deplorabilă, fiind extrem de poluat

Râul Bîc, afluent al Nistrului, care traversează capitala Republicii Moldova, se află într-o situație deplorabilă, fiind extrem de poluat. Sticle de plastic, hârtii, crengi rupte, cauciucuri aruncate în apă, apa menajeră care se revarsă în râu – sunt rezultatul nepăsării față de mediul înconjurător, care a și adus la poluarea catastrofală a râului. Cel puțin, asta susține un internaut care a postat mai multe poze și un clip video cu starea râului la moment, transmite stiridinmoldova.md.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Constantin Vrabie spune că, în anii 60′ ai secolului trecut Bîcul a fost canalizat, adică suprafețele mari de mlaștini și stufărișuri a fost redus, atunci râul a căpătat imaginea a unui râu clasic ce o are și acum.

Potrivit lui, faptul că râul Bac traversează cel mai mare oraș din țară, Chișinăul, este un ghinion, iar în ansamblu cu nepăsarea față de mediul înconjurător s-a ajuns la poluarea catastrofală a râului.

Constantin VRABIE, INTERNAUT: „Lipsa unei strategii de protecție a mediului ne va aduce la o catastrofă în timpul apropiat, aici în ansamblu punem și gunoiștile ce se află la marginea fiecărui sat. Poate a venit timpul de acționat ferm la nivel legislativ, să se investească în protecția naturii, pentru ca asta este ce va rămâne tuturor generațiilor viitoare?!”

Acesta a postat și câteva imagini, inclusiv din Google Maps, din care se observă o nuanță închisă la culoarea a apei râului Bîc care se revarsă în Nistru.

Constantin VRABIE, INTERNAUT: „Bucurați-vă că internetul încă nu transmite mirosul. Dar cred că uneori simțiți acest miros de la legumele pe care le cumpărați, pentru că unii irigă din Bîc.”

Recent, în cadrul unei discuții a Reuniunii Grupului de lucru interministerial mixt România – Republica Moldova, la București, unde au participat miniștrii desemnați de cele două părți, s-a discutat despre asistența tehnică și financiară de 100 milioane Euro, din Partea României, nerambursabili, pe o perioadă de cel puțin 5 ani. Banii sunt oferiți pentru: infrastructură pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea și renovarea de construcții de patrimoniu aparținând instituțiilor publice din Republica Moldova; achiziționarea de mijloace de transport care să deservească autoritățile publice; obiective de investiții în infrastructura de apă, canalizare și sisteme de integrate și de management ale deșeurilor. Finantarea include și implementarea a 4 proiecte de mediu, printre care se enumeră și găsirea soluțiilor de adaptare la schimbările climatice pentru bazinul râului Bîc.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.