Programul Cetățenie prin Investiții este o metodă eficientă de a obţine resurse financiare suplimentare pentru competarea bugetului Republicii Moldova

Programul Cetățenie prin Investiții este o metodă eficientă de a obţine resurse financiare suplimentare pentru competarea bugetului Republicii Moldova, dar şi de atragere a investitorilor străini, dispuşi să-şi plaseze capitalul în ţara noastră. Este opinia exprimată de Paddy Blewer, director Public Relations al companiei Henley & Partners, partener al Guvernului Republicii Moldova în implementarea acestui poiect.

Paddy Blewer a mai declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că obţinerea cetateniei prin investiţii este o practică normală atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite ale Americii.

“Nu este un program unic. El face parte dintr-un grup de programe de obţinere a cetăţeniei, în schimbul investiţiilor, la fel ca şi programele de obţinere a permiselor de şedere, tot în schimbul investiţiilor. Mai multe ţări dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Spania sau Cipru au implementat cu succes programe similare. Acesta este o metodă foarte bună  de a obţine finanţare suplimentară la bugetul de stat şi de a atrage investiţii necesare şi importante pentru dezvoltarea infrastructurii”, a precizat Blewer. „Acordarea cetățeniei este precedată de către un sistem riguros de verificare. Acestea se referă la investigarea şi verificarea tuturor datelor despre solicitantul de cetățenie”, a mai spus acesta.

În opinia lui Brewer, Republica Moldova are de câştigat enorm din implementarea programului Cetăţenie prin Investiţii. „Beneficiile pentru Republica Moldova sunt în primul rand economice, de ordin investiţional. În Moldova vor fi create mai multe locuri de muncă, iar ţara va avea posibilitatea să gestioneze un fond suplimentar de resurse financiare”, a mai spus Paddy Blewer.

Exponentul companiei Henley & Partners a demontat şi afirmaţiile potrivit cărora că, prin intermediul acestui program, unele persoanele vor să deţină paşaport moldovenesc, doar pentru a putea călători în Uniunea Europeană. „A obţine o viză Schengen este uneori cu mult mai uşor decât un paşaport moldovenesc, iar numărul persoanelor care devin cetăţeni europeni prin investiţii este destul de mic, în raport cu cei care parcurg procedura standard”, a declarat Paddy Blewer.

Acesta a adăugat că eventuala sistare a programului va avea consecinţe negative pentru Republica Moldova, deoarece ţara noastră va trebui să plătească despăgubiri substanţiale.

„Republica Moldova trebuie să continue acest program. Ţara şi-a aumat anumite obligaţii, iar aceşti investitori au decis să contribuie la dezvoltarea economiei Moldovei. Sistarea acestui program ar putea afecta reputaţia Republicii Moldova ca ţară care stimulează investiţiile străine”, a conchis reprezentantul companiei Henley & Partners.

Amintim că Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție prevede că o persoană străină poate obține cetățenia Moldovei dacă va transfera cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă.

Moratoriul asupra acestui program, impus de fostul Cabinet de Miniştri,  expiră în data de 24 februarie, după care actualul Guvern va trebui să decidă dacă continuă proiectul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.