Polonia: Profesorii şi învăţătorii au declanşat o grevă naţională

Profesorii şi învăţătorii din Polonia au declanşat luni o grevă naţională pe o perioadă nelimitată, pentru a cere o majorare salarială, după ce discuţiile cu guvernul nu au permis satisfacerea solicitărilor sindicatelor, a anunţat preşedintele ZNP, cea mai mare confederaţie sindicală din sectorul învăţământului, transmite stiridinmoldova.md.

Angajaţii din sectorul public din Polonia şi-au înmulţit solicitările pentru o majorare salarială după ce Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, a promis în luna februarie o majorare a cheltuielilor sociale în cadrul campaniei electorale.

Discuţiile dintre sindicatele profesorilor şi Guvernul de la Varşovia s-au încheiat duminică seara în condiţiile în care ZNP şi un alt sindicat au decis să nu renunţe la solicitările lor vizând o majorare lunară a salariilor cu 1.000 de zloţi (262 dolari). Doar un singur sindicat mai mic a acceptat oferta Guvernului privind o majorare salarială de 15%, începând din luna septembrie.

„Astăzi, 8 aprilie, la ora 08:00, începem cea mai mare grevă din educaţie de după 1993”, a declarat liderul ZNP, Slawomir Broniarz, pentru postul privat de televiziune TVN24.

Potrivit celor două confederaţii sindicale care au intrat în grevă, ZNP şi Forum ZZ, aproape 80% din grădiniţele şi şcolile primare şi secundare din Polonia, reprezentând peste 500.000 de profesori şi învăţători, au decis să participe la mişcarea de protest.

Salariul de bază brut al unui profesor cu vechime este de aproape 3.500 de zloţi (814 euro), ceea ce reprezintă aproximativ 70% din salariul mediu lunar din Polonia. Sindicatul ZNP susţine că salariul unui profesor debutant este la jumătate faţă de salariul mediu.

Aceasta este prima grevă naţională pe durată nelimitată a profesorilor şi învăţătorilor din Polonia după cea din 1993, când examenele de bacalaureat au trebuit să fie anulate în multe şcoli.

În plus, de data aceasta greva vine într-un moment sensibil, cu doar câteva zile înainte de examenele de la finalul ciclului primar şi secundar, şi la câteva săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, cruciale pentru Guvernul susţinut de Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS).

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.