PDM, despre primul raport Promo-Lex

Partidul Democrat din Moldova respinge acuzațiile de folosire a resurselor administrative, incluse în raportul numărul 1 de monitorizare electorală, făcut public de către Asociația Promo-LEX. Într-un comunicat de presă, democraţii constată că documentul conţine mai multe afirmații și informații neverificate, fără suport factologic și fără suport juridic.

„Respingem în mod categoric acuzațiile referitoare la folosirea resurselor administrative de către PDM prin simplul fapt că Parlamentul și Guvernul au adoptat diferite măsuri sociale în lunile din urmă. Aceste acuzații neglijează procesul și efortul îndelungat de construcție a stabilității macrofinanciare și a proiectelor enunțate. Alegerile sunt frecvente într-o democrație (pot fi alegeri locale, parlamentare, prezidențiale), iar dacă am aplica o astfel de logică ar însemna că Parlamentul și Guvernul nu și-ar mai putea îndeplini atribuțiile de teamă că orice măsuri sociale ar putea fi definite drept pomeni electorale”, se spune în comunicatul PDM.

În opinia democraţilor, raportul Promo-LEX nu are la bază nicio metodologie de lucru, „fiind în fapt o înșiruire de gânduri personale ale unui grup de observatori, redate, probabil, prin prisma opțiunilor politice proprii”.

„În cadrul raportului apar o serie de critici privitoare la sistemul electoral mixt, poziționate împotriva cadrului legal existent și fără a face cel puțin judecăți de valoare în privința modului de aplicare a acestui cadru legal. Fiind în dezacord cu cadrul legal, opunîndu-se acestuia, autorii raportului nu pot oferi o evaluare obiectivă a aplicării lui. Precizăm că sistemul de vot din Republica Moldova este neutru în raport cu toți actorii politici, la fel ca orice alt sistem de vot democratic, fapt pe care Promo-LEX trebuia să îl ia în considerare”, se mai spune în comunicatul PDM.

„Societatea trebuie să fie informată obiectiv și echidistant despre modul de organizare și petrecere a procesului electoral. Afirmațiile trebuie confirmate factologic și din surse obiective și dezinteresate, iar procesul de monitorizare a alegerilor trebuie să aibă la bază cele mai bune practici și standarde internaționale”, conchid democraţii.

În același timp, PDM dă asigurări că este deschis pentru discuții deschise și transparente cu Promo-LEX, „pentru a evita o fraudă morală prin asumarea unei misiuni de monitorizare electorală obiectivă în aparențe, dar tendențioasă în rezultat”.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.