Olga Bordeianu a câştigat din nou funcţia de director general al „Teleradio-Moldova”

Olga Bordeianu a fost aleasă în funcţia de director general al IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) cu votul a şapte membri dintre cei opt ai Consiliului de Supraveghere (CS) al TRM, în cadrul şedinţei de astăzi, 14 noiembrie, informează trm.md.

Pentru candidatura Olgăi Bordeianu au votat: Spătaru Nicolae; Violeta Cojocaru; Marina Ţurcan; Daniela Miţelea; Veaceslav Vlad; Alexandru Vasilachi; Tatiana Munteanu.

La concursul pentru funcţia de director general al TRM au depus dosare de participare Ion Terguţă (CV), Cornelia Stefoglu (CV) şi Olga Bordeianu (CV).

Bordeianu are 40 de ani. Aceasta a deţinut funcţia director general al TRM din 2015. Ziarul de Gardă a scris anterior că în perioada 2013—2015, conform CV-ului său prezentat la concurs, la „CTC Media”, în funcţia de director de programe în cadrul Departamentului internaţional. Din 2011, Bordeianu a activat, tot în calitate de director de programe, în cadrul TV CTC-Dixi, post de televiziune de la Chişinău, deţinut de „TeleDixi” SRL, administrat de omul de afaceri Dan Lozovan. Acesta, conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), este fondator la cel puţin 15 SRL-uri, majoritatea din domeniul media şi publicitate. La „TeleDixi” SRL, Lozovan deţine 49%, celelalte aparţinând CTC Media, INC din SUA, care deţine de fapt brandul şi televiziunile din acest portofoliu, inclusiv din Rusia. În 2004—2011, Olga Bordeianu a fost departe de presă, fiind director la „Intermobcom” SRL, o firmă care acum este fondată de SRL „Starcomunicaţie Grup”, care deţine agenţia de publicitate Galartmedia. Firmele şi agenţia sunt administrate de Serghei Staruş. Totodată, ea a fost conducătorul grupului brandului BeMobile. Din 1998 şi până în 2004, Bordeianu a activat la Radio PoliDisc şi la Русскоe Радио Moldova.

Anterior, funcția deținută de Constantin Marin, care și-a dat demisia în decembrie 2014, spunând că și-ar fi încheiat misiunea de reformare a posturilor publice de radio și televiziune.

La 10 iulie 2019, conducerea „Teleradio-Moldova” susținea că postul public de televiziune Moldova 1 a devenit ținta unei campanii de defăimare inițiată de partidele de la guvernare și le acuză de „imixtiune în politica editorială” și încercarea de a institui un „control politic”. În acest sens, conducerea Moldova 1 a solicitat societății civile, ong-urilor de media, dar și misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, să ia atitudine și să-i ofere suport.

După ce deputații din Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului au audiat raportul de activitate al Companiei Teleradio-Moldova și al televiziunii Moldova 1, aceştia au decis să propună eliberarea din funcție a președintei IP Compania „Teleradio-Moldova”, Olga Bordeianu, și a directoarei Moldova 1, Ecaterina Stratan.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova” este numit în funcţie, în bază de concurs, pentru un mandat de şapte ani.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.