Moldovenii aflați în Germania vor primi prestații sociale

La 1 martie, curent, va intra în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania, care a fost ratificat recent de Bundestagul german. Acordul bilateral stipulează condiţiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaş precum şi pensiei şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state.

Potrivit acordului, persoanelor care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, acestora, la atingerea vârstei de pensionare conform legislaţiei acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova. Măsuri analogice de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

În prezent Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. De asemenea, în anul 2017 a fost semnat acordul cu Turcia, care va intra în vigoare după finalizarea tuturor etapelor procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi.

La moment, mai bine de 530 de cetăţeni ai Republicii Moldova, domiciliaţi pe teritoriul altor state contractante, beneficiază de pensii stabilite şi transferate pe teritoriul altui stat contractant.

Share this Post!

Related post

0 Comment