Ministerul Economiei s-a autosesizat pe marginea stării podului din apropierea comunei Budești

Ministerul Economiei și Infrastructurii s-a autosesizat privind starea podului din apropierea comunei Budești. La moment a fost restricționat accesul pietonilor pe trotuarul ce prezintă degradări, iar în perioada imediat următoare se vor efectua lucrări de readucere la poziția de proiect a blocurilor de trotuare, în vederea asigurării circulației pietonilor în condiții de siguranță.

Podul poziționat teritorial pe drumul național M5 Frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – frontiera cu Ucraina, km 276.956, în preajma comunei Budești, a fost construit în anul 1985, cu lungimea totală de 171,10 m.

Podul a fost monitorizat pe parcursul anilor 2016-2018, cu efectuarea măsurărilor necesare în vederea documentării unor posibile evoluții a degradărilor atestate anterior, deplasarea blocurilor de trotuare, care se datorează infiltrației apei și corodarea ancorelor blocurilor. Fisura transversală a părții carosabile reprezintă cauza de dilatare a suprastructurii podului, care s-a majorat odată cu contractarea elementelor din beton, urmare a scăderii temperaturii.

„A fost restricționat accesul pietonilor pe trotuarul care este deteriorat, iar în cel mai scurt timp se vor efectua lucrări de readucere la poziția de proiect a blocurilor de trotuare, astfel pietonii se vor putea deplasa în siguranță. Degradările date nu duc și la scăderea capacității portante a podului, iar circulația transportului auto nu este afectată. Nu putem admite ca pietonii sau conducătorii auto să fie puși în pericol”, a menționat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Pentru anul 2019 sunt planificate lucrări complexe de reparație a elementelor suprastructurii podului, inclusiv a instalării unor rosturi de dilatare moderne și amenajarea infrastructurii trotuarelor de pe pod.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.