Maia Sandu recunoaște că a încălcat prevederile Constituției când a modificat legea cu privire la Procuratură

Fostul premier Maia Sandu recunoaște că a încălcat Constituția, atunci când a modificat legea cu privire la Procuratură. În cadrul unui interviu pentru Agora.md liderul PAS a spus că a luat act de decizia Curții Constituționale, iar “pe viitor și noi și alții trebuie să țină cont de această decizie”.

Totodată, Sandu a accentuat că magistrații de la Înalta Curte s-au ținut de buchia Constituției la aprobarea deciziei.

“Noi credem că nu am încălcat spiritul Constituției, atunci când am introdus spiritul mecanismului de filtrare a candidaților la funcția de Procuror General. Curtea Constituțională, sau actuala componență a Curții Constituționale, a mers nu atât pe spiritul Constituției, cât pe buchia Constituției. – Și nu vi se pare corect? – Mi se pare corect”, a spus Sandu.

Magistrații Curții Constituționale au stabilit că Guvernul condus de Maia Sandu a încălcat Constituția, atunci când a creat o comisie și a organizat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

„Modificarea de substanță din Legea cu privire la procuratură a condus la organizarea unui concurs de preselecție a Ministerului Justiției, astfel reducând rolul constituțional al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Curtea menționează în acest caz și viziunea Curții de la Veneția: CSP are un rol constituțional, care nu trebuie uzurpat. Este rolul de formare a unei liste de candidați pentru a înainta Președintelui candidatul la funcția de Procuror General. Curtea consideră că implicarea Comisiei instituite de Ministerul Justiției în procesul de numire a Procurorului General contravine Constituției”, a explicat președintele CC, Domnica Manole.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.