Lege nouă: Elevii care vor agresa profesorii vor fi pedepsiți

Violența asupra profesorilor din partea elevilor sau părinților ar putea fi sancționată cu amendă, lucru în folosul comunității sau chiar închisoare, transmite stiridinmoldova.md.

Cel puțin asta prevede un proiect de lege inițiat de democrații Pavel Filip, Monica Babuc și Igor Vremea. Deputații propun ajustarea Codului Penal și cel al Educației, astfel încât acțiunile de violență asupra profesorilor să fie calificate drept huliganism și pedepsite cu amenzi de până la 68.000 de lei sau cu închisoare de până la 5 ani.

Totodată, acțiunile de huliganism nu prea grav, adică acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic, vor fi sancționate cu amenzi de până la 3.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.

Totodată, cadrele didactice vor fi obligate să comunice imediat despre orice caz suspect sau confirmat de abuz, violență fizică sau verbală asupra lor sau a colegilor din partea elevilor, studenților, părinților și altor persoane.

„Având în vedere semnalarea, în ultima perioadă de către cadrele didactice, a numeroaselor cazuri de violență și amenințări exercitate în cadrul instituțiilor de învățământ, inclusiv asupra profesorilor, s-a considerat că este iminentă operarea unor completări ai legislației relevante”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informativă la proiect.

Proiectul urmează a fi avizat și de Guvern, iar ulterior dezbătut în plenul Parlamentului.

O inițiativă similară este dezbătută în prezent și în România. Aceasta prevede instituirea unor pedepse mult mai dure pentru cei ce agresează medicii sau profesorii, cum ar fi de exemplu creșterea de la doi la patru ani a termenului de detenție.

În prezent, în Republica Moldova pot fi sancționate acțiunile de huliganism săvârșite pe teritoriul sau în incinta unei instituţii medicale publice sau private.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.