Jurnalist român: Sandu și Năstase l-au inclus pe Gheorghe Petic pe locul 33 în lista candidaților, dar nu vor lua mai mult de 25 de mandate

Binomul PAS-PPDA are puţine şanse de a câştiga majoritatea în viitorul Parlament. Jurnalistul Victor Nichituş face trimitere la ultimul sondaj de opinie, realizat de compania Date Inteligente (IDATA), potrivit căruia blocul condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase ar obţine doar 25 de mandate în viitorul Parlament.

„Destul de puțin. Ba chiar insuficient pentru a îl salva pe Gheorghe Petic, unul dintre cei mai înfocați susținători ai Partidului Platforma DA condus de Andrei Năstase. Petic a fost reținut fiind suspectat de viol. Dacă ar obține statutul de deputat, Petic își poate, teoretic, amâna sentința. Doar că, în ciuda activismului său agresiv, Petic a fost inclus pe lista blocului electoral ACUM pe locul 33, fără șanse de a trece pragul necesar obținerii imunității parlamentare”, scrie Victor Nichituş.

Acelaşi sondaj relevă, în opinia lui Nichituş, şi o pondere remarcabilă a curentelor Pro-Moldova şi unionist, precum şi una redusă a curentului pro-rus.

„O altă constatare din datele aceluiași sondaj: pentru Unirea cu România s-au pronunțat 10,3% dintre participanți. Ceea ce dă o speranță (redusă, ce e drept) candidaților unioniști din circumscripțiile uninominale. Apropo, doar 22% din participanții la această cercetare au pledat pentru vectorul de dezvoltare pro-rus, circa 25% sunt pentru vectorul pro-european iar 38,6 % dintre cei chestionați susțin că vectorul principal de dezvoltare ar trebui să fie Pro Moldova”, notează jurnalistul citat.

Dacă aceste date se vor menține, vom avea, probabil, o modificare a preferințelor electorale în circumscripțiile uninominale. Partidul Socialiștilor, în mod logic, nu ar acumula majoritatea parlamentară.

Share this Post!

Related post

0 Comment