Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/stiridinmoldova.md/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
INVESTIGAȚIE: Platon i-a asigurat lui Sandu consultanță politică la alegerile prezidențiale - Știri din Moldova

INVESTIGAȚIE: Platon i-a asigurat lui Sandu consultanță politică la alegerile prezidențiale

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în campanii electorale. Specialistul a fost plătit cu 12 mii de dolari pe lună, în perioada iulie – noiembrie 2016. Suma de cel puțin 60 de mii de dolari nu a fost declarată de PAS.

Afacerea a fost intermediată de către lobbystul Dmitri ”David” Zaikin, născut în URSS și care, în 1990, a emigrat în Canada. Acum, potrivit Zeppelin, acesta este în relații strânse cu grupuri de influență, inclusiv servicii speciale din Rusia.

„Astfel, Platon cu Zaikin convin ca activitatea de lobby să fie una tenebră, ilegală, nedeclarată în instituțiile de resort ale SUA și Marii Britanii și, respectiv, să fie ascunsă originea reală banilor, tranzacții financiare calificabile drept spălare de bani. Rolul politicianului Maia Sandu este conceput în planul de acțiuni și devizul de cheltuieli apobat de Platon și Zaikin în calitate de instrument de răzbunare împotriva guvernării de la Chișinău pentru dosarele penale în care era vizat Platon și, totodată, de exercitare a presiunii asupra coordonatorului guvernării, Plahotniuc, probabil pentru a influența instituțiile de drept din Republica Moldova de a înceta urmărirea penală împotriva raiderului”, se arată în investigație.

Jurnaliștii scriu că primul contact între Zaikin și Sandu are loc la 17 iunie 2016, prin e-mail, cei doi convenind să aibă o întâlnire la Chișinău. Întalnirea are loc peste doar câteva zile, la 21 iunie 2016. Zaikin se deplasează la Chișinău pe banii spălați de Platon, alături de angajatul companiei private de consultanță în afaceri publice și strategii media “Mercury LLC” Morris L. Reid.

La scurt timp, Zaikin îi raportează lui Platon că se află într-un contact permanent cu Maia Sandu și scrie că primește de la ea o mulțime de scrisori electronice disperate și că “ea cere ajutor”. Cei doi convin ca ajutorul să-i fie acordat Maiei Sandu din banii spălați de Platon. Iar, ulterior, „în cazul în care aceasta va câștiga alegerile din 2016, ea urmând „să compenseze cheluielile și să întoarcă datoriile”. Respectiv, Platon îi pune lui Zaikin sarcina ca Maia Sandu să fie făcută „unic candidat susținut la alegerile prezidențiale din 2016 de forțele politice de dreapta” din Republica Moldova.

Un prim rezultat al colaborării dintre lobbystul lui Platon cu Sandu este cunoscuta scrisoare a liderului PAS către FMI, în care politicianul de la Chișinău cere suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova.

„Diversiunea a fost gândită, planificată și implementată de Zaikin și Platon, Maia Sandu fiind un simplu semnatar, care conștient și-a asumat efectele acelei scrisori”, mai scriu autorii investigației.

La cererea lobbystului, Platon face ca demersul liderului PAS către FMI să fie susținut de către președintele de atunci al PSRM, Igor Dodon și președintele formațiunii pro-ruse ”Partidul Nostru”, Renato Usatîi.

Un rol important în schema războiului informațional împotriva Republicii Moldova este rezervat milionarului Victor Țopa, care a fugit la Frankfurt de justiția moldovenească, dar și finului său de cununie, liderul PPDA, Andrei Năstase și resurselor media pe care cei doi le controlează – Jurnal Trust Media.

„La 21 iulie 2016, Zaikin îi comunică lui Platon că Morris L. Reid a convenit cu Victor Țopa o întâlnire cu acesta și finul său de cununie, politicianul Andrei Năstase, la care va participa și el. Pregătindu-l pe Zaikin de întâlnire, Platon îi recomandă pe Țopa și Năstase ca fiind “plini de ură față de Plahotniuc, doar că în utimul timp Andrei a început să se teamă, în timpul unui protest din fața sediului lui Plahotniuc din Chișinău, lui Năstase nu i-a ajuns curaj să permită oamenilor să devasteze clădirea”.

Portalul scrie, cu referire la Zaikin, că întâlnirea a avut loc în Frankfurt, la 24 iulie 2016. Imediat după întâlnire Zaikin îi scrie lui Platon că întâlnirea a fost foarte bună și că „lui Victor îi străluceau ochii de bucurie, iar acum proabil a cumpărat cea mai scumpă sticlă de vin și o bea cu Andrei”.

Comunicarea dintre Zaikin și Platon s-a întrerupt la 25 iulie, când raiderul a fost reținut la Kiev, la cererea procurorilor din Moldova.

„Au rămas însă la libertate banii furați și spălați de el, dar și planul de acțiuni aprobat de el cu Dmitri „David” Zaikin. În scurt timp, originarului din RSS Ucraina Zaikin urma să i se alăture și originara din RSS Ucraina Ludmila Kozlovska, președintele fundației înregistrate în Polonia Open Dialog. Sarcina ei era să dubleze în UE eforturile depuse de Zaikin peste Ocean, ambii fiind plătiți cu practic aceeași sumă, din aceeași sursă, Laundromatul Rusesc și Miliardomatul de la Chișinău”, notează jurnaliștii de la Zeppelin.

Share this Post!

Related post

0 Comment