Igor Dodon va întreprinde o vizită în federația Rusă. Trei subiecte importante vor fi discutate la Moscova

În timpul vizitei sale în Federația Rusă, Igor Dodon intenționează să discute trei subiecte importante. Despre aceasta șeful statului a povestit în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

Primul subiect se referă la prelungirea regimului preferențial pentru exportul de mărfuri moldovenești în Federația Rusă, care expiră în data de 30 iunie 2020.

„Dacă nu se schimbă nimic, deja pe 1 iulie trebuie să achităm taxe pentru import, care sunt destul de impunătoare. Aceste taxe au fost excluse la înțelegerea mea cu dl Putin. De aceea printre primele subiecte, care voi discuta cu dl Putin, cu dl Kozak este ca aceste înlesniri să fie prelungite. Cât ne costă: anual sunt 400-500 de milioane de lei. De exemplu, 200.000 tone de mere pe care le exportăm în Rusia, câte un lei și ceva taxa vamală, asta deja sunt 250-300 de milioane de lei care rămân acasă, nu se plătesc taxe, dar rămân la producătorii noștri. Exact așa la vinuri”, a explicat Igor Dodon.

Al doilea subiect se referă la autorizația pentru transport.

“Avem 16 mii de autorizații pe an, dar nu sunt suficiente, deci al doilea subiect care vreau să-l rezolv, să obținem un număr suplimentar pentru transportul de mărfuri”, a spus președintele.

Al treilea subiect ține de creditul rusesc.

“Este o problemă mai complicată, pentru că în condițiile, în care Moldova, cu regret, la inițiativa unor populiști din Parlament, a ratat obținerea creditului rusesc,  este vorba de peste 4 miliarde de lei, care trebuiau să fie deja în buget, partea rusă ne pune întrebarea, „Da noi încă o dată semnăm și voi încă o dată să ne blocați în  Parlament?”. Acesta este un subiect sensibil pe care urmează să îl discut”, a adăugat șeful statului.

Președintele țării a comentat și participarea a 75 de militari din Moldova la parada din 24 iunie. 

„Nu este absolut nicio încălcare și nu este logică în învinuirile cu care vin unii deputați. De exemplu, anul trecut eu am semnat și am delegat militarii moldoveni din garda de onoare și au participat la sărbătoarea națională a României, la începutul lui decembrie. Anul acesta am luat decizia să meargă în Federația Rusă”, a spus șeful statului.

Președintele țării, Igor Dodon, va întreprinde o vizită în federația Rusă, unde va participa la parada de la Moscova, în data de 24 iunie.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.