Hărțile pe care le știm arată o imagine deformată a planetei

Hărțile pe care le știm arată o imagine deformată a planetei. În realitate, Rusia și America de Nord sunt mult mai mici decât Africa și o parte semnificativă a țărilor din emisfera nordică au o altă mărime în realitate, transmite stiridinmoldova.md.

Imaginea deformată a hărților pe care le știm se datorează proiectului Mercator, din 1596, scrie BBC. O problemă majoră a hărților e traducerea unei lumi sferice într-o hartă plată. Majoritatea hărților realizate înaintea secolului 16 aveau forme bizare, de la conuri la inimi, tocmai pentru a reda o imagine cât mai precisă.

Gerardus Mercator a încercat a ofere lumii o hartă plată pe care o puteau utiliza marinarii. Cartograful a vrut să păstreze forma exactă a țărilor și continentelor, însă acest tel l-a forțat să schimbe mărimea unor țări, greșeală ce continua până în zilele noastre, potrivit Daily Mail.

În special în emisfera nordică se pot observa diferențe notabile. Țările scandinave, de exemplu, par mai mari decât India, însă subcontinentul indian e de 3 ori mai mare decât toate puse la un loc. Africa pare mult mai mare decât alte continente atunci când mărimile țările sunt ajustate pentru a se conforma cu realitatea.

Ajustarea a fost realizată de Neil Kaye, un cercetător de date climaterice, ce a pornit de la harta Mercator și a modificat mărimile țărilor așa cum sunt ele în realitate. Chiar daca în emisfera sudică nu se observa schimbări majore, întreaga structură a emisferei nordice se modifică semnificativ.

Nu e prima dată când greșelile importante din hărțile lumii sunt rectificate, însă. În ciuda numeroaselor observații și eforturi de a înlocui hărțile Mercator cu unele ce reprezintă realitatea, ajustarea mărimii țărilor lasă goluri semnificative între țări în imaginile plate.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.