Guvernul rus va oferi 300 de milioane de dolari Moldovei

Moldova va primi acel credit de 300 de milioane promis de guvernul de la Kremlin, promite președintele Igor Dodon, care spune că un acord în acest sens ar putea fi semnat până la începutul lunii februarie, anul viitor, transmite stiridinmoldova.md.

Declarațiile au fost făcute după ședința tradițională comună între președinte, care a revenit dintr-o nouă vizită în Federația Rusă, speaker și prim-ministrul țării.

„Un alt subiect discutat cu Putin a fost obținerea unui credit. Creditul de 300 de milioane de dolari solicitat de guvernul Moldova pentru proiecte de infrastructură începând cu anul viitor. Decizia de principiu a fost deja luată. În luna ianuarie urmează să fie negociată la nivelul ministerelor pentru ca la începutul sesiunii parlamentare Acordul să fie semnat. Condițiile sunt la fel ca cele pe care le avem cu partenerii europeni”.

După ce, într-un final, Rusia și Ucraina au semnat un nou acord, pe cinci ani, cu privire la tranzitul de gaze prin Ucraina, Dodon spune că și Moldova va avea gaz, iar acesta va fi mai ieftin decât în 2019.

„A fost semnat acordul între Ucraina și Federația Rusă, astfel că gazul va ajunge în Moldova pe căile tradiționale, tranzitat prin Ucraina. Începând cu 1 ianuarie, prețul la gaz va fi mai mic comparativ cu anul 2019”.

Dodon spune că, la Moscova, a reușit să obțină mai multe facilități pentru câteva categorii de mărfuri ale țării noastre în Rusia, care vor putea fi exportate fără taxe vamale. Guvernul rus urmează să aprobe, în această săptămână, o hotărâre prin care va prelungi facilităţile pentru exporturile din Republica Moldova. Este vorba despre produse clasificate pe cinci poziţii tarifare.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.