Florida: Țânțarii din această zonă răspândesc un virus rar ce afectează creierul

Una dintre cele mai periculoase (dar rare) boli purtate de țânțari a reapărut în Florida, potrivit autorităților locale. Departamentul de Sănătate din Orange County, Florida, a emis un avertisment despre virusul encefalitei cabaline estice (EEEV), descoperit din nou în stat, transmite stiridinmoldova.md.

Virusul afectează grav creierul și poate ucide o treime din persoanele infectate. Mai mult, EEEV e transmis de mai multe specii de țânțar ce trăiesc în apele calde din SUA. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome sau doar unele asemănătoare cu gripa și 5% dintre ei se confruntă cu umflarea gravă a creierului.

Această umflare poate duce la migrene, amețeli, convulsii, comă și moarte în mai puțin de 2 zile de la apariția simptomelor. Chiar și supraviețuitorii se confruntă cu probleme neurologice pentru tot restul vieții.

Din fericire, EEEV intră arareori în contact cu oamenii. Principala specie de insectă ce transmite boala preferă să trăiască în regiuni mlăștinoase, departe de orașe. Odată ajuns în corpul oamenilor și cailor, virusul nu se poate multiplica destul de repede pentru a putea infecta un alt țânțar.

Potrivit autorităților locale, în SUA există în medie 7 cazuri de infecție cu EEEV pe an, așa că virusul nu prezintă un pericol imediat în acest moment. Încălzirea globală ar putea schimba această statistică, însă, pentru că poate modifica mediul într-unul proprice înmulțirii țânțarilor purtători.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.