Editorial // PAS – prima victimă politică a COVID-19

După ce un socialist a câștigat primăria capitalei, asistăm la o nouă premieră, când un candidat al PSRM a obținut victorie într-o circumscripție dominată de partidele de dreapta.

Încă până la alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 38 Hîncești, cifrele arătau că victoria candidatului PAS va fi una dificilă. Electoratul de dreapta a fost divizat, prin conflict provocat de liderii PAS și PPDA și candidatul independent Grigore Cobzac. Important de menționat este că motivul certei a fost candidatul PAS, Olesea Stamate, care s-a dovedit a fi, a doua oară în decurs de câteva luni, omul care a provocat discuții aprinse între PAS și PPDA.

Victorie națională pierdută și lovitura de imagine

Victoria lui Ștefan Gațcan are mai multe explicații, dar cel mai important factor este că Olesea Stamate și Maia Sandu nu au dorit să câștige. PAS a cedat o victorie totală la nivel național.

PAS a avut posibilitate să câștige dividende politice enorme, anume la nivel național. Toți, societatea, lucrătorii și membrii CEC așteptau că în plin Cod Roșu de COVID-19, Maia Sandu și Olesea Stamate se vor retrage din alegeri. Ar fi fost o victorie națională. Anume din această cauză candidatul PAS a pierdut, și nu doar pe termin scurt, ci și pe termen lung. După această greșeală uriașă, partidului PAS îi va fi foarte greu să restabilească încrederea cetățenilor. Aș zice că e practic imposibil.

Majoritatea votanților, și mai ales simpatizanții PAS din circumscripția 38, așteptau de la Maia Sandu decizia de a retrage candidatul de la alegerile desfășurate ieri. Rata de participarea a arătat că majoritatea deja luase decizia de a nu participa la alegeri, din cauza epidemiei COVID-19, dar și-au dorit să vadă partea umană a Maiei Sandu și a candidatului Olesea Stamate.

Mesajul de îndemn de a ieși la vot duminică din partea candidatului Olesea Stamate a pornit un nou val de dezamăgire, nu doar față de PAS, dar față de toate partidele de dreapta.

Guvernul pragmatic

Greșelile care au lovit dur în imaginea PAS nu a influențat și candidatul PSRM, care este asociat cu Guvernarea. Guvernul e obligat să rămână pragmatic și obiectiv în astfel de cazuri de criză. Executivul trebuie să mențină balanța pentru a păstra ordinea publică și siguranța cetățenilor. În aceste condiții, toți înțeleg că puterea va asigura măsurile necesare de protecție a cetățenilor și nu vor intensifica panica în societate, care este mai periculoasă decât orice viroză.

Ultima lovitură de imagine

După ce PAS pierde alegerile din caza electoratului dezamăgit, care nu au vrut să-și pună viața în pericol, partidul, în frunte cu Maia Sandu, declară că alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hâncești, nu mai contează pentru ei!

Prima victimă politică a COVID-19

În aceste cirscumstanțe, putem vorbi deja despre prima victimă politică din cauza situației create. Și sper că ne vom limita doar la victime politice. În situații excepționale este important să nu uitam să rămânem Oameni, în pofida faptului că acest lucru se bate cap în cap cu pragmatismul, care poate fi salvator.

Sănătate tuturor!

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.