Echipament modern pentru două instituții medicale

Spitalul Raional Fălești și Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineț vor beneficia de finanţare nerambursabilă, oferită de către Guvernul Japoniei, pentru achiziționarea echipamentului medical.

În acest sens, ieri, 10 decembrie curent, au fost semnate contractele de grant pentru implementarea proiectelor de securitate umană KUSANONE, astfel pentru procurarea echipamentelor Spitalul Raional Fălești, a primit asistență în sumă 83.279 de dolari, iar Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineț în valoare de 60.504 de dolari.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei a evaluat proiectele înaintate spre finațare, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE” pentru anul 2018, iar instituțiile selectate au argumentat necesitatea dezvoltării infrastructurii instituțiilor medicale, care ar contribui la fortificarea capacităţilor acestora.

Odată cu semnarea grantului SR Fălești va fi dotat cu scaner ultrasonor obstetrical cu funcție Doppler, ventilator pulmonar neonatal/pediatric, monitor neonatal pentru funcții vitale, aspirator, cântar electronic neonatal, lămpi pentru fototerapie, pătucuri pentru nou născuți, incubator neonatal, pulsoximetru portative neonatal, iar SR Fălești cu sistem videoendoscopic și ultrasonograf, astfel încât capacitatea instituțiilor de a oferi asistență medicală calitativă și eficientă pacienților va crește și îmbunătăți.

Anul acesta au fost acceptate patru cereri de aplicare la programul Kusanone, următoarele două aplicații transmise, vor avea un răspuns în februarie-martie 2019.

Totodată, menționăm că sectorul Sănătăţii din Republica Moldova beneficiază de asistenţă din cadrul Programului „Kusanone” din anul 2008, până la moment fiind implementate 37 proiecte în sumă totală de 3.202.027 dolari USD, acestea contribuind la fortificarea capacităţilor instituţiilor în cauză, prin achiziţionarea echipamentului medical necesar.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.