Ebola: Primul pacient diagnosticat cu febră hemoragică în oraşul Goma a decedat

Primul pacient diagnosticat cu Ebola în Goma, cel mai mare oraş din estul Republicii Democrate Congo afectat de actuala epidemie de febră hemoragică, a decedat în timpul transferului către o clinică din oraşul Butembo unde urma să primească tratament, a declarat marţi o sursă oficială, transmite stiridinmoldova.md cu referire la Reuters şi AFP.

‘Din păcate, pot confirma moartea pacientului în drum spre Butembo’, unul dintre principalele focare ale epidemiei de Ebola, a declarat pentru presă guvernatorului provinciei Nord-Kivu, Carly Nzanzu.

Diagnosticul unui prim pacient din Goma a fost un şoc pentru autorităţile congoleze şi pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Goma este un oraş cu circa un milion de locuitori, aflat la frontiera cu Rwanda, cu un aeroport care deserveşte capitala Kinshasa, Entebbe-Kampala şi Addis Abeba, şi un port care face legătura cu provincia vecină Sud-Kivu.

‘Cazul din Goma este un avertisment’, a declarat luni, la Geneva, responsabilul OMS pentru situaţii de urgenţă, Mike Ryan. ‘Este este un avertisment pentru că, de fiecare dată când boala circulă, aceasta se poate stabili în altă parte’, a spus el.

OMS a anunţat luni că echipele medicale au identificat 60 de persoane cu care pacientul, un pastor, a intrat în contact din momentul în care s-a îmbolnăvit şi că jumătate dintre ele au fost vaccinate.

Goma, situat la mai mult de 350 de kilometri de locul unde Ebola a fost detectată pentru prim dată în urmă cu un an, este cel mai mare oraş din RDCongo afectat de focarul de febră hemoragică. Până în prezent, 2.500 de persoane au fost infectate cu Ebola şi aproape 1.700 au murit.

Trei cazuri Ebola provenite din RDCongo au fost confirmate în Uganda vecină în urmă cu lună, însă de atunci nu au mai fost înregistrate noi cazuri în această ţară.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.