Donație: scannere pentru controlul bagajelor

Alte trei scannere pentru controlul bagajelor vor intra, în viitorul apropiat, în dotarea Serviciului Vamal. Echipamentele sunt donate de către Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul Programului EXBS (Export Control and Border Security), iar anunțul privind oferirea acestora a fost făcut de către Consilierul Programului EXBS pentru Republica Moldova și Armenia, Robert Pazos în cadrul întrevederii avute cu Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Donația vine să completeze alte trei echipamente similare, donate prin intermediul EXBS în anul 2012. Ulterior, în decembrie2017, cu suportul aceluiași Program, au fost repuse în funcțiune cinci scaneremobile.

Programul mai include și organizarea cursurilor de instruireși a vizitelor de studiu cu tematici ce vizează detectarea armelor convenționale și de distrugere în masă, precum și a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație.

Tot în cadrul aceluiași program, angajații Serviciului Vamal au fost instruiți în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, donat de către Ambasada SUA în Moldova.

Misiunea Programului EXBS constă în prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă şi a armelor convenţionale avansate prin oferirea asistenţei în consolidarea sistemelor naţionale de control al exporturilor statelor care sunt în posesie, produc sau livrează elemente strategice, precum şi a statelor prin care aceste elemente ar putea fi tranzitate.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.