Debursarea banilor de la UE urmează să ajungă în țara noastră până la sfirșitul lunii

Uniunea Europeană a decis debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței macro-financiară în valoare de 30 mln euro. Banii ar urma să ajungă în țara noastră până la sfârșitul lunii. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă.

“20 mln sunt sub formă de credit și 10 mln sub formă de grant. Decizia de debursare a fost luată ca urmare a îndeplinirii a Republicii Moldova a condițiilor stabilite în 2017 pentru tranșa a doua și a celor 8 condiții, pe care UE le-a înaintat Guvernului în februarie 2020. Așteptăm până la sfârșitul lunii debursarea banilor”, a spus premierul. 

În context, Chicu a remarcat mesajul lui Paolo Gentiloni, Comisarul UE pentru economie, care și-a exprimat înalta apreciere în adresa Moldovei pentru eforturile obținute în promovarea reformei în sistemul justiției și combaterea corupției.

“Această opinie pentru noi contează, opinia comisarilor europeni, pe această cale mulțumesc UE”, a spus Chicu.

Premierul a precizat că cea de-a treia tranșă a asistenței macro-financiară a fost ratată de Republica Moldova.

“Nici unul din trei guverne care au fost în 2019, inclusiv renumitul guvern care a gestionat lucrurile în țară vara, nu a îndeplinit nicio condiționalitate din tranșa a treia”, a adăugat Ion Chicu. 

Șeful executivului a venit cu unele precizări ce țin de asistența financiară din partea UE de 100 de mln de euro pentru combaterea pandemiei.

„Sperăm că pe parcursul săptămânii viitoare împreună cu UE finalizăm procedurile și semnăm acest memorandum”, a conchis Chicu.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.