Concluzia Misiunii de observatori IRI: Campania electorală s-a desfășurat într-o manieră „pașnică și corectă”

Alegerile parlamentare din 24 februarie sunt „un pas înainte în termeni de administrare electorală și încrederea publicului în procesul electoral”. Declarația a fost făcută de către fostul congresman american, membrul al board-ului Institutului Republican Internațional (IRI) din SUA, Jim Kolbe, în raportul preliminar privind alegerile parlamentare din R. Moldova, transmite stiridinmoldova.md. cu referire la ziarulnational.md.

„Noul sistem electoral mixt din R. Moldova a fost o provocare pentru alegători din punctul de vedere al candidaților pentru care să-și dea votul. Cu toate acestea, moldovenii au făcut față provocării, fapt reflectat prin numărul mic de buletine nevalidate”, a spus directorul IRI pentru Eurasia, Stephen Nix.

Misiunea de observatori IRI a constatat că și campania electorală s-a desfășurat într-o manieră „pașnică și corectă”. Cu toate acestea, dezbaterile electorale, care au fost ignorate de mulți candidați, au reprezentat o oportunitate ratată de a transmite mesaje importante alegătorilor. Lipsa dezbaterilor electorale în direct limitează capacitatea alegătorilor de a face comparația între candidați, se arată în raportul preliminar.

Observatorii IRI au venit și cu o serie de recomandări pentru autorități. Astfel, pentru Comisia Electorală Centrală, experții propun să continue folosirea sistemului de verificare online a alegătorilor, inclusiv la următoarele alegeri locale. Cu referire la numărul mare al votanților din stânga Nistrului, misiunea IRI recomandă autorităților electorale să deschidă mai multe secții pentru viitoarele alegeri și să informeze cetățenii din regiunea transnistreană despre locațiile acestora.

O altă recomandare vizează crearea condițiilor la secțiile de vot pentru persoanele cu dizabilități, pentru ca acestea să-și poată exercita dreptul la alegere. Experții americani se adresează și partidelor politice și candidaților ca să folosească mai activ platformele disponibile pentru a comunica cu alegătorii, inclusiv să participe mai activ la dezbateri electorale.

Din componența delegației IRI au făcut parte mai mulți parlamentari și reprezentanți ai partidelor politice din Belgia, Suedia, Lituania, Ucraina și SUA, dar și membri ai echipelor IRI din Kîrgîzstan, Georgia, Lituania, Polonia, Ucraina și Macedonia.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.