Comisiile parlamentare urmează să se expună cu privire la inițiativa președintelui de a indexa pensiile de două ori pe an

Proiectul de lege, elaborat de Guvern la inițiativa președintelui Igor Dodon, cu privire la indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an a fost înregistrat în Parlament. Documentul urmează să fie avizat de comisiile permanente și votat în ședința în plen a Parlamentului, în două lecturi.

Potrivit noilor modificări la lege, se instituie indexarea semianuală a tuturor pensiilor – la 1 aprilie și 1 octombrie – indiferent de mărimea lor, precum şi a venitului lunar minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social.

La 1 aprilie, coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării. La 1 octombrie, coeficientul de indexare va constitui inflaţia înregistrată în primul semestru al anului în curs.

Mecanismul de indexare propus prin acest proiect de lege se va aplica pentru toate prestaţiile sociale, inclusiv plăţile capitalizate, indemnizaţiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă şi compensaţiile băneşti lunare stabilite participanţilor la lichidarea avariei de la C.A.E. Cernobîl.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la 1 aprilie și 1 octombrie 2020, de indexarea pensiilor vor beneficia 695 de mii de pensionari.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.