Cobzac a depus cererea de înregistrare, drept candidat independent la alegerile din 15 martie

Grigore Cobzac, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a depus cerere de înregistrare a grupului de inițiativă în vederea participării la scrutinul din 15 martie, în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești, în calitate de candidat independent la funcția de deputat. Reprezentanții PAS și ai Platformei DA au declarat că vor reveni ulterior cu o reacție, ultimii precizând că au propus inițial ca Grigore Cobzac să fie candidatul comun al celor două formațiuni politice, transmite știridinmoldova.md

Contactat de ZdG, Cobzac a menționat că a decis să candideze independent după ce mai mulți colegi de partid din raionul Hâncești și-au exprimat dezacordul față de intenția PAS de a o desemna pe Olesea Stamate.

„Noi înțelegem că este o problemă, acum trebuie să se expună cei din centru, care cunosc toate deciziile noastre. Noi am comunicat foarte mult, dar nu aș vrea ca discuția noastră să fie un fel de acuze colegilor din PAS. Sunt foarte mulți din teritoriu care nu acceptă și nu înțeleg decizia. A fost un sondaj în care au fost incluși cei care s-au dorit a fi incluși. Comunicarea a fost rea”, a afirmat el, precizând că Platforma DA a propus inițial ca acesta să fie candidatul comun al celor două formațiuni și a acceptat, dar nu cunoaște „ce s-a discutat ulterior între cele două partide”.

Totodată, Olesea Stamate, candidata desemnată de PAS, al cărui partid nu este membru, susține că nu cunoaște detalii despre decizia luată de către reprezentanții formațiunii.

„În general, este regretabil oarecum că pe eșichierul de dreapta vor fi mai mulți candidați. Ar fi fost frumos ca mai multe partide să se unească în jurul unui candidat și nu neapărat trebuia să fiu eu, dar nu s-a întâmplat. Deocamdată, nu m-am gândit, dar nu cred că este cazul să mă retrag”, a adăugat ea pentru ZdG.

În același timp, vicepreședintele PAS Dan Perciun a spus că o reacție oficială a partidului va fi publicată peste o oră.

UPDATE: PAS, după ce Cobzac a anunțat că vrea să candideze independent: O vom susține pe Stamate

Și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, ne-a comunicat că va reveni mai târziu cu o declarație.

De asemenea, vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari a confirmat spusele precum că Grigore Cobzac a fost inițial propus pentru a candida la alegerile parlamentare din 15 martie.

„Am rămas perplecși. Este o situație pe alocuri ridicolă. La prima discuție cu cei de la PAS noi l-am propus pe Cobzac, deoarece a candidat în februarie și a luat un scor destul de bun în acele condiții ostile. PAS a răspuns că dânsul nu vrea. Doamna Maia Sandu a spus personal acest lucru. Eu răspund pentru cuvintele mele. Eu acum sunt șocat de această știre. Ea a pus că domnul Cobzac o va susține pe Stamate. Situația s-a agravat semnificativ, o vom analiza”, a completat Slusari pentru ZdG.

La scrutinul legislativ din 24 februarie 2019, Cobzac a obținut 33,44% dintre voturi. Anterior, el a fost deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova și președintele raionului Hâncești.

Până în prezent, în cursă a fost înregistrat candidatul PDM, Ion Mereuță, și cel al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ștefan Gațcan.

De asemenea, Partidul Acțiune și Solidaritate a desemnat-o pe Olesea Stamate, Partidul Unității Naționale – pe Vlad Țurcanu, blocului electoral UNIREA – pe Dorin Chirtoacă și Partidul ,,Șor” – pe Vitalie Balinschi. Grupurile de inițiativă ale celor patru candidați sunt în proces de colectare a semnăturilor. Totodată, Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunțat că îl desemnează pe Anatolie Postolachi, iar Platforma DA a precizat că nu va participa la scrutin, după ce Mihail Druță nu a acceptat să candideze din partea unui partid, dorind să fie susținut și de alte formațiuni.

Alegerile parlamentare noi din circumscripția electorală uninominală nr. 38 vor avea loc la 15 martie. Vineri, 24 ianuarie, a expirat termenul de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.