Care este cantitatea de gunoi produsă zilnic de chișinăuieni

Chiar dacă în Chișinău sunt instalate peste o mie de tomberoane pentru colectarea deșeurilor separat, o mică parte din acestea ajung să fie reciclate, deoarece mulți locuitori ai Capitalei nu cunosc ce se întâmplă mai acestea și de ce ar trebui să le sorteze, transmite stiridinmoldova.md cu referire la CURENTUL.

În fiecare zi la întreprinderea de sortare și reciclare a deșeurilor ABS Recycling Moldova doar 400 tone din cele aproximativ 1 200 tone de deșeuri ce se produc zilnic în Capitală ajung să fie sortate, iar 40% din volumul acestora sunt transferate spre reciclare.

Contactată de reporterul nostru, managerul întreprinderii de sortare și gestionare deșeurilor ABS Recycling Moldova, Vlada Balica, a spus că odată cu crearea stației de sortare a deșeurilor au fost instalate tomberoane speciale, au fost repartizate autospeciale pentru a transporta gunoiul din tomberoane, dar, totuși, reciclarea deșeurilor rămâne a fi o provocare atât pentru locuitorii capitalei, cât și pentru angajații întreprinderii.

„În procesul de colectare a deșeurilor se efectuează două activități: prima este sortarea mixtă, adică a deșeurilor nesortate care provin din containerul comun împreună cu deșeurile organice și inclusiv împreună cu cele reciclabile. Din cele 400-600 de tone de deșeuri pe care le sortăm zilnic încercăm să salvăm partea reciclabilă care include plasticul, hârtia, sticla, polistirenul. În urma sortării deșeurilor 15% din acestea sunt transferate spre reciclare, iar cantitatea nereciclabilă este transportată la poligonul de deșeuri din Tânțăreni, deoarece nu dispunem de soluții tehnice de a le valorifica și aici vorbim despre incinerare și fermentarea maselor organice”, a spus Vlada Balica.

Deșeurile reciclate sunt supuse unui proces de presortare, după care sunt mărunțite, granulate, ambalate și distribuite ca materie primă pentru confecționarea altor obiecte.

Potrivit managerului Vlada Balica întreprinderea de sortare și gestionare a deșeurilor întâlnește mai multe obstacole în procesul de sortare a deșeurilor în raza municipiului Chișinău.

„Costurile de sortare nu sunt incluse în tariful de evacuare a deșeurilor, costuri pe care le suportăm. De obicei, costurile de sortare sunt incluse în tariful achitat de cetățeni, lucru ce face parte din managementul deșeurilor, acesta fiind un pas important. Doi, cetățenii nu sortează de acasă deșeurile înregistrând un grad redus de sortare la sursă, o cauză fiind și numărul redus de containere specializate inclusiv pentru deșeurile provenite în urma efectuării lucrărilor de reparație în blocuri și trei, lipsa subvențiilor din partea statului”, a spus Vlada Balica.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.