Carbohidrați pe care trebuie să îi consumi și să îi eviți

Deși majoritatea persoanelor încearcă să evite pe cât posibil consumul de carbohidrați, trebui să știi că nutriționiștii recomandă aceste tipuri care sunt esențiale pentru doza ta zilnică de energie, transmite stiridinmoldova.md.

1. Pâine și paste din grâu integral

Nu toată lumea este nevoită să mănânce fără gluten. Produsele din grâu integral conțin fibre și nu au fost atât de mult procesate, așa că, o cantitate potrivită te va face să te simți sătulă.De asemenea, energia provenită din carbohidrați se va consuma mult mai încet, deci vei fi energică mai mult timp. Produsele din grâu integral conțin și vitamina B, importante pentru menținerea metabolismului și a nivelurilor de energie.

2. Fasole și plante leguminoase

Nutriționiștii recomandă consumul de fasole neagră, năut și linte datorită acidului folic din componență, potasiu, magneziu și fibre. Acestea reduc nivelul zahărului din sânge, îmbunătățesc colesterolul și ajută la menținerea sănătății intestinului.

3. Fructe

Când consumi carbohidrați, înseamnă că vrei să-ți asiguri cantitatea necesară de nutrienți. Așa că fructele se încadrează perfect aici, pentru că îți oferă vitamine, minerale și antioxidanți care luptă împotriva bolilor. Ai grijă, însă, la tipul de fructe pe care îl consumi, evită fructele non-organice precum piersicile, căpșunile, strugurii, merele, afinele și cireșele, pentru că pot fi supraîncărcate de pesticide.

4. Dovleac

Dovleacul este bogat în fibre și nutrienți precum beta-caroten, care ajută la vedere, și vitamina A pentru sănătatea plămânilor. Conține de asemenea vitamina C, care crește imunitatea și ajută pielea să întârzie apariția ridurilor.

5. Cereale integrale

Orezul brun, quinoa, ovăzul și orezul sălbatic se încadrează în categoria carbohidraților sănătoși, pentru că cerealele se digeră încet, reducând frecvența creșterii zahărului din sânge care duce la inflamare.

Ce ar trebui să eviți

1. Pâine albă

Când pâinea albă este procesată, majoritatea proprietăților din fibre, vitamine și minerale sunt îndepărtate. Dacă pâinea albă nu are fibre, este digerată repede, crescând nivelul glucozei din sânge și a insulinei. Dacă mănânci pâine albă în mod regulat, aceste reacții repetate ale insulinei pot duce la obezitate, diabet, cancer sau boli ale inimii.

2. Orez alb

Odată ajuns în corp, orezul alb se transformă foarte repede în zahăr și ridică aceeași îngrijorare precum pâinea albă. Glucoza din sânge și nivelul insulinei cresc foarte repede.

3. Chips-uri

Deși nu par foarte nesănătoase, chips-urile au același impact asupra organismului ca pâinea albă și orezul alb, deoarece cresc nivelul glucozei în sânge. Iar pentru că au un gust atât de bun, sărat și crocant, plăcerea atinge stimulii din creier și ajungem să consumăm o cantitate enormă, fără să ne dăm seama.

4. Cereale

Majoritatea cerealelor nu conțin fibre și sunt pline de zahăr. În loc de cereale, consumă la micul dejun produse ce conțin proteine, precum ouă.

5. Alimente fără grăsimi și snaks-uri

Multe persoane se lasă convinse că produsele fără grăsimi sunt sănătoase, însă nutriționiștii recomandă să fie evitate cu orice preț. „Fără grăsimi” nu înseamnă sănătos, de obicei înseamnă că vei mânca mai mult pentru că vei avea nevoie pentru a te sătura. Grăsimile te ajută să te simți sătulă. Eliminându-le din alimente, fie adaugi mai mult zahăr, fie mănânci mai mult pentru că ești convinsă că îți face bine.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.