Autorităților vor ajuta moldovenii de peste hotare să se întoarcă în țară

Moldovenii de peste hotare cer sprijinul autorităților pentru a reveni în Republica Moldova. MAEIE lucrează la graficul curselor avia. Ce s-a hotărât aflăm dintr-un reportaj realizat de portalul Agora.md.

Mii de cetățeni ai R. Moldova solicită ajutorul autorităților pentru a reveni în țară. Pentru a facilita procesul de repatriere misiunile diplomatice au creat liste pe paginile web, unde cetățenii aflați în străinătate pot include datele de contact și pot comunica situația în care se află. Până acum au fost recepționate 7 mii de solicitări. Despre aceasta a comunicat ministrul de Externe, Oleg Țulea, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi, la TVR Moldova.

„Am sesizat o nouă procedură prin care am colectat toate cererile din partea cetățenilor prin intermediul misiunilor diplomatice. Le-am prioritizat așa încât să poată reveni în primul rând minorii, mamele cu copii mici, studenți și persoane ce au rămas fără surse financiare. Am ajutat 3665 de cetățeni din mai multe țări să revină, atât pe cale terestră, cât și aeriană”, a menționat ministrul despre măsurile ce se întreprind pentru repatrierea cetățenilor din R. Moldova.

Oleg Țulea susține că MAEIE de comun cu Ministerul Economiei, cu Autoritatea Aeronautică Civilă și responsabilii din cadrul Guvernului lucrează la elaborarea unui grafic al curselor de avion pentru repatrierea cetățenilor aflați în străinătate.

„Ne propunem să aducem cetățenii în țară prin curse planificate în săptămâni, așa ca toți cei care vor să revină în R. Moldova să poată liniștit să-și procure bilete având în față un grafic al curselor”, a spus ministrul.

Totodată, Țulea a menționat că autoritățile comunică cu operatorii curselor în sensul stabilirii unor prețuri minime la biletele de zbor, iar în cazul persoanelor defavorizate se discută posibilitatea transportării la preț mic sau gratuit.

Ministrul constată un număr mare de solicitări din partea cetățenilor aflați în străinătate, care își doresc să revină în cel mai scurt timp în țară. În acest scop misiunile diplomatice au deschis pe paginile sale web, dar și de Facebook, liste în care cetățenii pot include date de contact și pot descrie situația în care se află. Potrivit ministrului, până acum MAEIE a recepționat în jur de 7.000 de solicitări.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.