Atelierul de creație în domeniul electoral VotART și-a desemnat câștigătorii

Atelierul de creație în domeniul electoral VotART și-a desemnat câștigătorii. De Ziua Internațională a Democrației, juriul VotART a ales nu trei, ci cinci cele mai bune postere create de tinerii artiști. Toate lucrările au fost inovative, cu diverse mesaje și realizate diferit: picturi pe pânză, desene pe hârtie sau ilustrație grafică, transmite stiridinmoldova.md.

Juriul a decis că Premiul I merge la Irina Onicova și Andreea Bolea, participante individuale și cu experiență în ilustrare grafică. 

„Pentru mine, votul se asociază mereu cu vocalizarea a ceea ce simți. Posterul meu se adresează acelor oameni care, de obicei, sunt destul de vocali, se dau cu părerea, dar până la urmă, în ziua votului, tot ei sunt cei care descurajează lumea să voteze. Mesajul meu pentru ei este să vină să voteze și să înțeleagă că asta contează mai mult decât dezbaterile din bucătărie”, a spus Irina Onicova.

Și Andreea Bolea a povestit cum a creat afișul său: „Am pornit de la celebra frază „Toate drumurile duc spre Roma” și am adaptat-o la contextul VotART, astfel a ieșit „Pe 20 octombrie, toate drumurile duc la vot”.  Și am ilustrat această frază în posterul meu, am desenat drumuri care, în tabloul final, chiar au generat cuvântul vot. Și toate acestea, într-o comunitate prietenoasă”.

Premiul II a fost acordat echipei formate din Vlada Popa și Dan Nicorici, iar Premiul III a fost luat de Aliona Plăcintă și Aliona Ciobanu.

Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil, i-a felicitat pe toți participanții VotART. „Am văzut în aceste zile că arta poate fi aplicată în orice domeniu, chiar și în cel electoral. M-au impresionat toate lucrările participanților pentru că toate au mesaje și tehnică de realizare diferită. Comisia Electorală Centrală le mulțumește tinerilor artiști pentru implicare, iar posterele create de ei să producă impactul pe care îl așteptăm: la următoarele alegeri, cetățenii, în special cei mai tineri, să iasă din casă și să-și exprime liber și conștiincios dreptul la vot”.

Posterele desemnate cele mai inspiraționale vor ajunge la secțiile de votare din localitățile Republicii Moldova în cadrul alegerilor din 20 octombrie 2019. De asemenea, mai multe postere vor face parte dintr-o expoziție publică organizată în Parcul „Ștefan cel Mare și la Centrul comercial MallDova.

Atelierul de creație în domeniul electoral, VotART este un eveniment organizat de Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.