APCE a cerut Rusiei să colaboreze cu instituțiile din alte state, inclusiv cu Moldova în dosarul „Laundromatul Global”

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție privind cazurile de spălare a banilor în statele-membre ale APCE, cum ar fi „Global laundromat”, „Azerbaijani Laundromat” sau „Troika laundromat”. Totodată, APCE a cerut Rusiei să colaboreze cu instituțiile din alte state, inclusiv Republica Moldova, în vederea atragerii la răspundere a tuturor celor implicați, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

„În ciuda unor evoluții încurajatoare în Republica Moldova și promisiunii a unei investigații în Marea Britanie, laundromatul global așa și nu a fost supus unei anchete penale adecvate. În special este îngrijorător faptul că autoritățile moldovenești au acuzat colegii din Rusia de obstrucționarea activității din cauza unor instrucțiuni venite de la FSB”, se menționează în textul rezoluției citată de deschide.md.

Amintim că o investigaţie recentă a Zeppelin.md demonstrează că Laundromatul Rusesc şi Furtul Miliardului, numit Miliardomat sunt două operaţiuni gestionate de către Veaceslav Platon, supranumit ”raiderul nr.1” în CSI.

Potrivit investigaţiei, scopul schemelor era compromiterea guvernării pro-europene și zădărnicirea semnării acordurilor de asociere dintre Ucraina și Republica Moldova cu UE, negocierile pe marginea cărora fiind pe ultima sută de metri. Iar prăbușirea sistemului bancar și destabilizarea socială ar fi zădărnicit pe mulți ani înainte asocierea Moldovei cu UE. În cele din urmă, planul serviciilor speciale rusești de a destabiliza situaţia a eșuat.

Republica Moldova a trimis solicitări repetate în Rusia, în ultimii șase ani, pentru a primi ajutor să ajungă la cei care au stat în spatele acestei scheme, prin care au fost transferați bani de la mai mult de 100 de companii rusești și 21 de instituții financiare din Rusia.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.