ANSA: Antibioticele utilizate în exces cresc rezistența infecțiilor

Utilizarea pe scară largă a substanțelor antimicrobiene în medicina umană şi veterinară în ultimii ani a accelerat apariția și răspândirea microorganismelor rezistente, atenționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSA). Tendința prezintă pericol, spun medicii, așa cum scade de la an la an numărul de antimicrobieni care pot fi folosiți pentru un tratament eficient atît la oameni cît și la animale, transmite stiridinmoldova.md.

ANSA atenționează populația țării că consecințele utilizării în excces a atibioticilor sunt foarte grave deoarece se estimează că, în fiecare an, infecțiile rezistente la antimicrobiene provoacă decesul a cel puțin 25 de mii de pacienți. Se estimează că, până în anul 2050, fără a se implementa acțiuni concrete, rezistența antimicrobiană va genera, la nivel global, un număr de 10 milioane de decese premature.

Antibiorezistenţa pe lîngă impactul asupra sănătății publice mai are și efecte negative asupra economiei prin costurile generate de tratamente îndelungate, mortalități crescute, scăderea productivității animalelor, respectiv produse finite mai scumpe și puțin competitive pe piață.

În sensul problemelor enunțate, Agenția realizează un șir de măsuri printre care excluderea prezenței antimicrobienilor în produsele alimentare de origine animală (lapte, ouă carne, pește și miere de albini) și măsuri la nivel de control de stat la ferme pentru excluderea utilizării abuzive a antimicrobienilor în special în calitate de promotor de creștere.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.