A fost lansat la Chișinău programul de combatere a accidentului cerebral vascular

Un program național de combatere a accidentului vascular cerebral urmează să fie implementat în Republica Moldova. Acesta va conține măsuri de reformare a sistemului de sănătate, precum și programe de educare medicală a populației. De asemenea, urmează revederea protocoalelor de asistență tehnică a pacienților cu AVC, precum și crearea unei rețele de secții specializate pentru asistența pacienților cu AVC, transmite stiridinmoldova.md.

Bazele inițierii programului au fost discutate astăzi de către Asociația de Stroke din Moldova, eveniment care întrunește cei mai de vază specialiști din peste 30 de țări, transmite IPN.

Președintele Asociației de Stroke, academicianul și profesorul universitar Stanislav Groppa, a declarat că este necesar ca strategiile să fie redirecționate în așa fel încât accidentul vascular cerebral să devină o prioritate nu doar a medicilor, ci și una integrată a societății, a autorităților.

Vitalii Dragoi, vicedirectorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă UTA Găgăuzia, a declarat că astăzi, dacă echipa se deplasează la un pacient care a suferit un accident vascular cerebral, acesta este transportat la spitalul raional, iar după stabilizare este dus la Spitalul Clinic Republican din capitală. Dacă în dotări ar fi existat medicamentele necesare, cum ar fi tromboliza, medicii de pe ambulanță ar acționa imediat, sporind șansele pacientului la recuperare după accidentul vascular.

În Republica Moldova, dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 de mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.